E shtunë, 7 Shtator, 2024
27.8 C
Skopje

Gjermania dhe Turqia janë në luftë për… qebapët

Origjina e saj është kredituar në Turqinë e shekullit të 19-të. Kur emigrantët turq u zhvendosën në Gjermani gjatë viteve 1970 dhe 1980, ata prezantuan doner qebapin – duke e bërë atë një element kryesor, madje edhe më shumë se sallami

Shoqata e prodhuesve të qebapëve në Stamboll së fundmi ka paraqitur një kërkesë për të mbrojtur metodën turke të përgatitjes së tij nga rregulloret e BE-së, gjë që shkaktoi një valë indinjate në Gjermani, e cila gjithashtu pretendon pjatën. Gjermanët, në fakt, kanë mënyrën e tyre të përgatitjes së ‘donerqebapit’, raporton Metro. Rreth një e treta e gjermanëve konsumojnë të paktën një ushqim të tillë në muaj, të blerë nga më shumë se 15.000 kioska qebapësh në të gjithë vendin, duke përfshirë 1.600 vetëm në Berlin. Kritikët e kanë përshkruar marrjen gastronomike të qebapëve nga Turqia si veprimin e parë në një “luftë globale ushqimore” dhe një “sulm ndaj identitetit kulturor gjerman”.

Origjina e saj është kredituar në Turqinë e shekullit të 19-të. Kur emigrantët turq u zhvendosën në Gjermani gjatë viteve 1970 dhe 1980, ata prezantuan doner qebapin – duke e bërë atë një element kryesor, madje edhe më shumë se sallami.

Më herët këtë verë, Turqia paraqiti një kërkesë për ta mbrojtur pjatën nga Bashkimi Evropian, por Gjermania nuk ka asnjë prej tyre. Kjo do t’i jepte ushqimit të njëjtën mbrojtje si mocarela e buallit italian, pica napolitane dhe jamon serrano spanjolle (mish me feta të vogla). Federata Ndërkombëtare e Donerëve të Turqisë (Udofed) dëshiron që përkufizimi i gjellës t’i përmbahet një liste të rreptë kriteresh. Në aplikimin e tij, Udofed përshëndet origjinën gjatë Perandorisë Osmane, duke cituar një recetë të gjetur në dorëshkrime që datojnë nga viti 1546.

Por kjo ka shkaktuar bujë në Gjermani. Kryeqyteti gjerman madje pretendon se doner qebapi është një shpikje vendase. “Kjo ndodhi në Berlin: Legjenda thotë se Kadir Nurman ishte i pari që vendosi mishin në bukë të sheshtë në vitin 1972 dhe shpiku versionin e donerit që është aq i dashur në Gjermani”, sipas faqes së internetit të qytetit.

Birol Yagci, një kuzhinier në një restorant turk në lagjen Kreuzberg të Berlinit është i shqetësuar se versioni turk i lejon vetëm viçin, qengjin ose pulën. Ai tha: ‘Këtu është ndryshe. Receta tradicionale bëhet me mish viçi. Njerëzit hanë donatorë në të gjithë botën. Turqia nuk mund t’u diktojë të tjerëve se çfarë duhet të bëjnë’. Gjermania bëri një kundërshtim për aplikimin e Turqisë në BE pak përpara afatit. Në rast se kundërshtimi rezulton i pranueshëm, dy palët do të kenë maksimum gjashtë muaj kohë për të arritur një kompromis, kuptohet.

Artikuj të ngjajshëm