СЗО го претстави новиот тим за проучување на потеклото на короната

6

Пред повеќе од дваесет експерти од висок ранг, вклучувајќи го и германскиот вирусолог Кристијан Дростен, е тешка задача – да испитаат нови патогени за Светската здравствена организација (СЗО) и да се преиспита потеклото на COVID-19.

Пандемијата со COVID-19 покажа дека светот, вклучително и СЗО, не е подготвен за тоа.

Затоа, генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус ова лето најави започнување на „научна советодавна група за решавање на потеклото на новите патогени“, SAGO – Scientific Advisory Group for the Origins on Novel Pathogens (Научна советодавна група за потеклото на новите патогени).

СЗО избра 26 од 700 експерти, вклучително и врвни експерти: покрај германскиот вирусолог Кристијан Дрoстен, тука се и д-р Ингер Дејмон од американскиот CDC, д-р Жан-Клод Манугера, виролог од Францускиот институт Пастер , и д-р Јунгуи Јанг, заменик-директор на Пекиншкиот институт за геномика.

„Во согласност со процедурата на СЗО, сега ќе имаме двонеделен период во кој ќе се одржуваат јавни консултации со цел СЗО да добие реакции на предлозите на членовите на SAGO и да ги постави модалитетите за одржување на првиот состанок“, рече Соопшти агенцијата на ОН.

Некои избрани експерти веќе учествуваа во заедничката научна мисија на Светската здравствена организација и Кина за потеклото на коронавирусот SARS-CoV-2 што ја предизвикува болеста COVID-19, како што се Холанѓанката Марион Купманс и Виетнамката Хунг Нгуен.

Тие го објавија извештајот на 29 март по престојот во Вухан, Кина, изворот на пандемијата, во јануари.

Тој извештај постави четири повеќе или помалку веројатни сценарија за тоа како избила пандемијата.

Најверојатен е оној според кој вирусот се пренел на луѓето преку животно кое претходно било заразено со вирусот од лилјак.

Потоа се појавија хипотезите за директно пренесување на луѓе без учество на животното, а потоа и за пренос преку храна, особено замрзнато месо, и конечно за случајно „бегство“ на вирусот од лабораторија, што се смета за „најмалку веројатно“.