E shtunë, 15 Mars, 2025
20.8 C
Skopje

Një veze në javë ul rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës

Konsumimi i rregullt i vezëve mund të lidhet me një rrezik më të ulët të vdekjeve të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare tek të moshuarit, sipas një studimi të ri. Studiuesit nga Universiteti Monash në Australi ndoqën mbi 8700 të rritur të moshës 70 vjeç e lart. Ata që raportuan se konsumonin nga një deri në gjashtë vezë në javë treguan një rrezik 15 për qind më të ulët të vdekjes nga çdo shkak, krahasuar me ata që hanin vezë dy herë në muaj ose më pak.

Ata gjithashtu treguan një rrezik 29 për qind më të ulët të vdekjes së lidhur me sëmundjet kardiovaskulare, sipas rezultateve të publikuara në revistën Nutrients .

“Këto gjetje mund të jenë të dobishme në zhvillimin e udhëzimeve dietike për të moshuarit”. Vezët janë një burim i proteinave dhe lëndëve ushqyese thelbësore, si vitaminat B, folati, acidet yndyrore të pangopura, vitaminat e tretshme në yndyrë (E, D, A dhe K), kolina dhe minerale të shumta. Udhëzimet evropiane ndryshojnë nga vendi në vend, por një rishikim nga Shoqata Amerikane e Zemrës i publikuar në vitin 2020 arriti në përfundimin se individët e shëndetshëm mund të hanë shtatë vezë në javë në mënyrë të sigurt.

Abonohu

Për t'u përditësuar me të gjitha lajmet e fundit, ofertat dhe njoftimet speciale.

Artikuj të ngjajshëm