Është periudha kur adhuruesit e çokollatës nuk përmbahen. Amerikanët shpenzuan pothuajse 7 miliardë dollarë për ëmbëlsira festive në vitin 2024, me pritshmëri që shitjet të rriten paksa këtë vit. Fatkeqësisht, teprimi me çokollatën mund të çojë në shtim në peshë, prishje të dhëmbëve dhe një rrezik të rritur për sëmundje të zemrës, diabet të Tipit 2 dhe kolesterol të lartë. Por a mund të jetë çokollata fatale? Sigurisht, nëse konsumoni shumë. Kjo ëmbëlsirë e shijshme është bërë nga kokrra kakaoje, të cilat përmbajnë stimulantin e lehtë teobrominë. Sasi të mëdha të teobrominës mund të jenë helmuese.
“Teobromina ndërhyn me sistemin nervor, sistemin e frymëmarrjes dhe atë kardiovaskular (p.sh., zgjerimin e enëve të gjakut), si dhe shkakton urinim të tepërt”, shkroi dr. Naveed Saleh në një postim blogu për Psychology Today.
“Në sasi shumë të larta, ajo mund të shkaktojë rritje të rrahjeve të zemrës, djersitje, dridhje, humbje të oreksit, dhimbje të forta koke dhe ulje të tensionit të gjakut”, shtoi Saleh. Sipas Popular Science, një dozë toksike e teobrominës tek njerëzit konsiderohet të jetë 1000 miligramë (mg) për kilogram (kg) të peshës trupore. Një person që peshon 68 kg do të duhet të konsumojë rreth 68,000 mg teobrominë për t’u helmuar. Sasia e teobrominës ndryshon sipas llojit të çokollatës. Nuk do të gjeni shumë në çokollatën e bardhë, por ka më shumë në çokollatën me qumësht (2.4 mg teobrominë për gram çokollatë), çokollatën e zezë (5.5 mg për gram) dhe çokollatën për pjekje (16 mg për gram), sipas Popular Science.
Ky burim përllogariti se një person që peshon 75 kg mund të marrë një mbidozë fatale duke ngrënë teorikisht 711 çokollata të zakonshme Hershey me qumësht, 7084 kafshata Hershey ose 332 çokollata të zakonshme të zeza Hershey. Nuk ka raportime për raste të tilla ndonjëherë.