Deri në vitet 1850, gatimet me mish gatuheshin kryesisht në një skarë ose hell horizontale. Por më pas, një shef kuzhine nga Kastamonu, Hamdi Usta, e ndryshoi historinë e kuzhinës përgjithmonë. Ai filloi ta grumbullonte mishin vertikalisht në një hell, duke e pjekur ngadalë kundër zjarrit dhe duke e prerë hollë ndërsa rrotullohej. Kështu lindi “Döner Kebap”.
Në vitin 1855, gjatë periudhës osmane, fotografi britanik James Robertson kapi atë që konsiderohet fotografia e parë në botë e döner kebapit – duke përjetësuar shpikjen e Hamdi Ustait. Ky moment është bërë që atëherë një burim krenarie për vendin dhe një pikë referimi në historinë e ushqimit.
Ajo që i jep dönerit shijen e tij unike nuk është vetëm cilësia e mishit, por edhe aftësia e shefit të kuzhinës me përvojë që e pjek atë në mënyrë të përsosur. Që nga fillimet e tij modeste në Kastamonu, döneri është bërë i njohur thjesht si “döner” sot, duke u përhapur nga tokat osmane në të gjithë botën si një nga ushqimet më të dashura të të gjitha kohërave.
Hamdi Usta, shpikësi i döner kebab – la pas një trashëgimi kulinare që vazhdon të kënaqë shijet 163 vjet më vonë.
Ndërkohë ai që dokumentoi foton, James Robertson (1813-1888) ishte një gdhendës dhe fotograf britanik. Ai njihet si një nga fotografët e parë profesionistë aktivë në Perandorinë Osmane.