E martë, 30 Shtator, 2025
18.8 C
Skopje

Shija legjendare që nuk ka ndryshuar për 163 vjet!

Deri në vitet 1850, gatimet me mish gatuheshin kryesisht në një skarë ose hell horizontale. Por më pas, një shef kuzhine nga Kastamonu, Hamdi Usta, e ndryshoi historinë e kuzhinës përgjithmonë. Ai filloi ta grumbullonte mishin vertikalisht në një hell, duke e pjekur ngadalë kundër zjarrit dhe duke e prerë hollë ndërsa rrotullohej. Kështu lindi “Döner Kebap”.

Në vitin 1855, gjatë periudhës osmane, fotografi britanik James Robertson kapi atë që konsiderohet fotografia e parë në botë e döner kebapit – duke përjetësuar shpikjen e Hamdi Ustait. Ky moment është bërë që atëherë një burim krenarie për vendin dhe një pikë referimi në historinë e ushqimit.

Ajo që i jep dönerit shijen e tij unike nuk është vetëm cilësia e mishit, por edhe aftësia e shefit të kuzhinës me përvojë që e pjek atë në mënyrë të përsosur. Që nga fillimet e tij modeste në Kastamonu, döneri është bërë i njohur thjesht si “döner” sot, duke u përhapur nga tokat osmane në të gjithë botën si një nga ushqimet më të dashura të të gjitha kohërave.

Hamdi Usta, shpikësi i döner kebab – la pas një trashëgimi kulinare që vazhdon të kënaqë shijet 163 vjet më vonë.

Ndërkohë ai që dokumentoi foton, James Robertson (1813-1888) ishte një gdhendës dhe fotograf britanik. Ai njihet si një nga fotografët e parë profesionistë aktivë në Perandorinë Osmane.

Abonohu

Për t'u përditësuar me të gjitha lajmet e fundit, ofertat dhe njoftimet speciale.

spot_img

Artikuj të ngjajshëm