Nëse më parë kishte tre deri në dhjetë kërkesa për ushqim, tani ka nga 20 deri në 30 kërkesa të reja në javë. Në zonat rurale ka njerëz që janë lënë në solidaritet të fqinjëve dhe presin ushqim prej tyre. Në Bankën e Ushqimit të Maqedonisë thanë se njerëzit janë njerëzorë, por duhet të ndërtohet një sistem në vend
Shkup, 26 maj – Uria në vend ka marrë një hov të madh. Viteve të fundit ka një rritje më të madhe të qytetarëve, individëve dhe familjeve që kanë nevojë për ndihmë për të siguruar ushqim. Banka e Ushqimit e Maqedonisë thotë se që nga pandemia e Kovidit ka pasur një rritje të numrit të personave që kanë nevojë për këtë lloj ndihme.
Nëse më parë kishte tre deri në dhjetë kërkesa për ushqim, tani ka nga 20 deri në 30 kërkesa të reja në javë. Në zonat rurale ka njerëz që janë lënë në solidaritet të fqinjëve dhe presin ushqim prej tyre. Në Bankën e Ushqimit të Maqedonisë thanë se njerëzit janë njerëzorë, por duhet të ndërtohet një sistem në vend. “Shumica e qytetarëve nuk mund të përballojnë gjërat bazë, frutat dhe perimet, e lëre më një kilogram mish për të marrë proteina. Shpresoj që autoritetet e reja të kenë vesh, të paktën të miratojnë Ligjin për dhurimin e ushqimeve të tepërta. U ulëm në tryezë dy herë seriozisht për këtë. Çfarë bëjmë ne me qytetarët në zonat rurale, ku nuk ka organizata qytetare për t’i ndihmuar dhe institucione në nivel lokal që mund t’i ndihmojnë me buxhete të kufizuara? Le ta pranojmë, një shoqëri nuk mund të ushqejë të gjithë të uriturit, varfërinë, ka pasur, ka dhe do të ketë. Ne si lidhje mes qytetarëve dhe institucioneve, vetëm mund ta zbusim situatën. Ne mund t’u ofrojmë shërbim atyre qytetarëve, ta marrim atë ushqim dhe ta dorëzojmë aty ku duhet. Ne ekzistojmë 14 vjet dhe nuk heqim dorë nga misioni ynë”, tha Dushko Hristov, kryetar i Bankës së Ushqimit të Maqedonisë.
Ndërkaq, ushqimi është dhuruar nga kompanitë, ndërsa Banka e Ushqimit e Maqedonisë bashkëpunon edhe me një organizatë nga SHBA-ja që ndihmon. Gjithashtu, në Kavadar ka një degë joformale lokale që ndihmon. Nga ana tjetër, Hristov shpjegon se në vend ka 15.000 deri në 18.000 familje me mesatarisht tre deri në katër përfitues që kanë nevojë për ushqim. Në Bankën e Ushqimit të Maqedonisë thonë se në vend ekziston një varfëri e fshehur dhe këta persona nuk kërkojnë ndihmë për shkak të turpit.
Krahas rasteve sociale, duhet menduar edhe për të ndihmuar personat që kanë humbur punën, sepse deri sa të gjejnë një punë të re përballen me urinë. Hristov tregoi se në kulmin e pandemisë së koronavirusit, punonjësit në disa sektorë humbën punën dhe ata njerëz kishin nevojë për ndihmë të përkohshme.
Ndër të tjera, Hristov përfundoi duke thënë se duhet ushqyer ekonomitë dhe jo deponitë, sepse shumë qytetarë kur shkojnë në shtrat natën pyesin se çfarë do të hanë nesër. Numri i aplikantëve po rritet, kurse shuma e donacioneve po zvogëlohet.